Kadında Kısırlık Nedenleri

Düzenli ve korunmasız olarak bir yıl süreyle cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebeliğin oluşmaması kısırlık olarak kabul edilir. Kısırlık erkeklerin de kadınların da yaşadığı bir sağlık problemidir. Kadın kısırlığı yumurtlama bozuklukları, endometriozis, alerjik etkenler, rahim ağzı salgısı iltihabı, tüplerle ilgili sorunlar, rahim ağzı ile ilgili sorunlar, polipler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak gelişebilir. Bunların yanı sıra yaş, beslenme sorunları, sigara ve alkol tüketimi ile normalden az ya da fazla kiloya sahip olmak da kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Kadınlarda kısırlık nedeni olarak adet döngüsünün düzensizliği, azalmış yumurtalık rezervi, geçirilmiş olan enfeksiyonlar veya karın içi operasyonlar, prolaktin seviyesindeki yükseklik, Polikistik Over Sendromu, tiroid problemleri, erken menopoz, kanser öyküsü ya da kanser tedavisi, rahim içi miyomlar da sıralanabilir. Bazı durumlarda kadınların doğurganlığının birden fazla faktöre bağlı olarak azalabilirken bazı durumlarda kısırlığa yol açan hiçbir neden bulunamayabilir.



 

Kadınlarda kısırlık sorununun incelenmesi için adet döngüsünün 2-4. günlerinde yapılan FSH, Östradiol, Testosteron, TSH, LH, Prolaktin, DHEA-S hormonu testleri ile üreme hormonları değerlendirilir. Üreme organlarının incelenmesi için ve tedavi için laparoskopi yapılabilir. Adet döngüsünün 3-4. gününde ovulasyon takibi için USG uygulanabilir. Histeroskopi rahim içi incelemesi için tanı ve tedavi amacıyla yapılabilir. Ayrıca HSG ile rahim içi ve üreme kanalları görüntülenebilir.

Kısırlığın nedeninin tespitinin ardından partnerlerin yaşı, kadının fallop tüplerinin ne durumda olduğu, daha önceden bir gebelik yaşanıp yaşanmadığı, yumurta ve sperm kalitelerinin değerlendirilmesi sonucunda yardımcı üreme tedavilerine başvurulabilir.










Randevu Talebi Oluşturun

    Randevu Talebi Oluşturun