Vajinal Septum Tedavisi Nasıl Yapılır?

Septum bir organı ikiye ayıran doku bariyeridir. Vajinal septumda vajinayı iki kanala bölen rahim içi perdedir. Vajinal Septum Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anne karnında gelişim esnasında oluşan bu perde vajinanın işlevlerini yerine getirmesinde problemlere neden olabilmektedir. Septumun bilinen bir risk faktörü yoktur.

Kadın üreme organları genellikle hamileliğin altıncı haftasında gelişmeye başlar. Her 3000 ile 80.000 arası çocukta septum oluşumu gözlemlenmektedir. Normal gelişmede Müller kanalları merkezden birleşir, bazı dokular rahim ve fallop tüplerini oluşturur.

Diğer dokular ise vajinal duvarı ve vajina kanalını meydana getirir. Bu esnada meydana gelen mutasyona Müller anomalisi adı verilir. Bu durum septumun oluşmasına neden olur. Septum olan kadınlarda bazı diğer kusurlu oluşumlar da meydana gelebilmektedir.

Septum Türleri Nelerdir?

Septum vajina içerisinde enine ve boyuna olmak üzere iki farklı şekilde oluşabilmektedir. Boyuna vajinal septumda yukarıdan aşağıya kadar iki vajinal boşluk meydana gelir.

Boşluklardan biri diğerinden daha büyük ya da küçük olabilir. Adet kanamasının tampon kullanımına rağmen devam etmesi durumunda rahimde boyuna septum olduğu anlaşılabilir.

Boyuna vajinal septum herhangi bir belirtiye neden olmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda genellikle düzenli fiziksel muayene esnasında septum olduğu görülebilir. Enine septum ise vajinayı enine olacak şekilde ikiye böler.

Vajinanın herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Genellikle adet görülmesi ile beraber ortaya çıkar. Çünkü septum vajinayı enine ikiye böldüğü için adet kanaması üst kısımda birikir ve ağrıya sebep olur.

Rahim İçi Perde Tedavi Yöntemleri

Rahim içi perde tedavisi son derece kolay bir cerrahi müdahale ile gerçekleştirilmektedir. Uzman doktor fazla dokuyu dışarı alarak vajinanın doğal şekline dönmesini sağlar.

Enine septumda varsa önceki adet döneminden birikmiş kan da vücut dışına alınır. Son derece minimal bir operasyondur ve iyileşme süresi oldukça kısadır. Rahim içi perde alındıktan sonra bir daha oluşmaz.

İşlem genel anestezi ile gerçekleştirilir. Operasyonun süresi ise yapılacak işleme bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genel olarak 1 – 3 saat arasında değişmektedir.

Rahim içi septum tedavisinden sonra hastalarda hem adet döngüleri daha az ağrısız hale gelir hem de ağrılı cinsel ilişki durumu ortadan kalkar.

Beni İnstagram’da Takip Edin

Vajinal Septum Tedavisi Nasıl Yapılır? Vajinal Septum Tedavisi Nasıl Yapılır? Vajinal Septum Tedavisi Nasıl Yapılır?